Image
Image
Image

Beeldhouwen

Werkwijze

Met beeldhouwen ben je flink fysiek bezig, het is een samenspel van vaardigheden. Inzicht, spierkracht, doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, inschatten. Maar ook afstand nemen en laten gebeuren. Dan weer hak ik er flink op los, dan weer werk ik op minder dan de millimeter. Het laten ontstaan maakt het op een leuke manier spannend, inclusief het bij tijden niet weten hoe verder te gaan.

Meerdere manieren van ontstaan.
Ik ben een tijd bezig geweest met het maken van abstracte vormen in zachte en hardere stenen. Deze manier blijft me inspireren. Die creaties spreken hun eigen taal, zoals Golvend en Welvingen uit de oudheid.

Meerdere keren was het uiteindelijke resultaat ook anders dan ik eerst voor ogen had. Wat ik bijvoorbeeld bedacht had als staande vorm, kwam veel beter liggend tot zijn recht.

Een andere manier is het doelgericht ergens naar toe werken. Het figuratieve. Toch wordt deze manier van werken bij mij op een bepaalde manier ook abstract, zoals bij de Orka’s en de Boeddha te zien is.

Een derde manier van werken is een serie maken: Frivolité 1 t/m 4. De gaten inspireren de vormen in de steen en andersom.

De steensoorten waarin ik o.a. heb gewerkt zijn: Indiase en Chinese speksteen; opaal; roze, witte en blauwe albast; Portugees marmer en kobalt.

Stenen zijn mooi! Het is elke keer een verrassing hoe de kleuren van de steen tevoorschijn komen na het hakken, vijlen, schuren, polijsten en in de was zetten.

Image

   06-50520355

   Marterstraat 20, Beek - Berg en dal

© 2023 Rina van Veenendaal